Wonen in een gasloze wijk een utopie?
We willen allemaal meewerken aan een beter milieu. Een beter milieu voor onze kinderen en kleinkinderen. Daar moeten we nu al aan gaan werken. Bijvoorbeeld door te minderen in het gebruik van fossiele brandstoffen. Dit kan door het gebruik van zonne- en windenergie. Maar is dat ook toepasbaar in je eigen wijk? In je eigen huis? In een bestaand huis zit in negen van de tien gevallen gewoon een gasaansluiting. Kun je deze zomaar (laten) afsluiten? Dat brengt nog best uitdagingen met zich mee. Een bestaande wijk gasloos maken is niet gemakkelijk te regelen. Je kunt er wel voor zorgen dat jouw huishouden zo min mogelijk gas gebruikt. Je kunt zonnepanelen huren. Dit bespaart je veel kosten en zorgt voor een beter milieu.
De eerste gasloze wijk in Noord-Holland
In de wijk waar ik woon, worden alle huurhuizen gesloopt en opnieuw gebouwd. Deze huizen zullen niet meer voorzien worden van een gasaansluiting. Nee, wij krijgen allemaal zonnepanelen op het dak. Ook een warmtepomp wordt aangelegd. En dat is goed nieuws, ook voor onze portemonnee. Want door het gebruik van zonne-energie zorgen we ervoor dat de energiekosten zo laag mogelijk blijven. Dit is wel een unicum. Want nergens anders wordt zo voortvarend omgegaan met het besparen van geld én het milieu tegelijk.
Wat kun je nog meer doen om energie te besparen?
Isolatie is dan natuurlijk van levensbelang. Ook hier heeft de ontwikkelaar van onze nieuwe wijk goed over nagedacht. Alle huizen worden super geïsoleerd. De ramen worden zelfs driedubbel glas en ook de muren en het dak worden voorzien van een goede isolatielaag. Natuurlijk blijft het wel belangrijk om ook frisse lucht in huis te kunnen krijgen. Vandaar dat alle ramen voorzien worden van roosters. Ook kunnen alle ramen open op een kiep-kantelstand. Je kunt dan wel frisse lucht in huis krijgen, maar alleen op de tijden dat jij dat wilt, niet omdat het niet anders kan.
Het oog wil ook wat
Buiten dat ik straks in de eerste gasloze wijk in Noord-Holland kom te wonen, is het uiterlijk van die wijk ook nog van belang. De architect heeft er in onze wijk voor gezorgd dat de nieuwe wijk goed zal passen bij de bestaande (oude) huizen in de buurt. Er is gewerkt met verschillende kleuren, zonder dat het een hysterisch geheel wordt. Zelfs de bestrating en de beplanting worden daarop aangepast. Zo krijgt deze hypermoderne wijk toch een vriendelijke, toegankelijke uitstraling.